ul. Sienkiewicza 10, Tarnobrzeg
Kardynała Stefana Wyszyńskiego 2,, Tarnobrzeg
ul. Żeglarska 2B, Tarnobrzeg
Leo Kebab Premium to miejsce, gdzie znajdziecie nie tylko kebaba z rzemieślniczym, pysznym mięsem, autorskimi sosami i świeżymi warzywami, ale również kawę prosto z regionalnej palarni "Kawa Mistrzów…
plac Głowackiego 31, Tarnobrzeg
Grecka kuchnia - Suvlaki, Kalamaki, oliwki kalamata, prawdziwy ser feta Pop, prawdziwa sałatka grecka i nie tylko - poczuj prawdziwe smaki i produkty greckie.
Mickiewicza 40, Tarnobrzeg
Bafra Kebab stawia przede wszystkim na jakość rodem z restauracji. Na wyjątkowy smak kebabów wpływa mięso przygotowane specjalnie dla sieci, świeże, soczyste warzywa od lokalnych dostawców oraz aut…
ul. Targowa 5a, Tarnobrzeg
W Tarnobrzegu słowem kebab nazywamy danie kuchni tureckiej, które wywodzi się z języka tureckiego döner kebap i oznacza “obracające się pieczone mięso”. W tradycyjnej kuchni tureckiej danie przygotowywano z baraniny i serwowano z surówkami. Obecnie wyróżniamy ponad 20 rodzajów kebabów, a ze względu na preferencje smakowe Polaków, zamiast baraniego mięsa serwuje się głównie kurczaka lub wołowinę, niejednokrotnie z dodatkiem baraniny lub mięsa indyczego.
Sekret kebaba to nie tylko rodzaj mięsa, dobór odpowiedniej mieszanki przypraw czy czas marynowania. Cały sekret doskonale przygotowanego dania kuchni tureckiej tkwi w sposobie jego pieczenia. Pionowe ustawienie rożna ułatwia spływanie soków i tłuszczu z góry na dół. Dzięki czemu mięso podczas wolnego obracania na rożnie nie wysusza się a po upieczeniu jest smakowicie soczyste.
Kebab może być serwowany na kilka sposobów, w zależności od lokalu gastronomicznego. Najbardziej popularny w Tarnobrzegu to kebab podawany w picie lub cieście, rzadziej macy. Kebaba też chętnie zamawiany na talerzu, jako główny i sycący posiłek dnia. Zazwyczaj jest przygotowywany w asyście owczego sera i kilku rodzajów surówek. Często wybieranym dodatkiem są frytki. Warto jeszcze wspomnieć o doskonałych sosach, które uświetniają całe danie. Zazwyczaj lokale mają w swej ofercie kilka rodzajów sosów, przygotowanych według własnej receptury.
Różnica między kebabem a kebapem jest dość subtelna, ale bardzo znacząca dla miłośników prawdziwego tureckiego dania. Tradycyjny turecki kebap jest przygotowywany z baraniny, a jego mięso nie było przemielone. W innych krajach ten szczegół jest często pomijany lub po prostu się o nim nie wie. Jak już wspomniano, w Tarnobrzegu najbardziej popularny jest kebab z mielonego mięsa z kurczaka lub cielęciny. Kolejna różnica, to sosy. Oryginalny kebap jest głównie z sosem jogurtowym, za to przy kebabie już mamy większą dowolność. I ostatnia kwestia to dodatki. Oryginalnie podaje się go z natką pietruszki, ponieważ najważniejszy jest smak mięsa. Warto mieć na uwadze, że turecki kebap ma kilka rodzajów, ze względu na różnice regionów z jakich pochodzi. Dodatkowo, jest to najpopularniejsze danie kuchni tureckiej, i by nie jeść ciągle tego samego, stworzono kilka wariacji na temat jednego posiłku.