Jak donosi najnowszy raport przygotowany przez Polskie Banki Żywności - ponad połowa Polaków, bo 53,75% deklaruje, że zdarza im się z różną częstotliwością (często, czasami lub rzadko) zmarnować jedzenie. Powyższe dane powinny dać nam do myślenia, szczególnie teraz, w trakcie Świąt Wielkiej Nocy.
Jakie są najczęstsze przyczyny wyrzucania jedzenia?
Czterema najczęściej wskazanymi powodami marnowania żywności były:
- jej zepsucie (65,2%)
- przeoczenie daty ważności (42%)
- przygotowanie zbyt dużej ilości jedzenia (26,5%)
- zbyt duże zakupy (22,2%)
Dwa ostatnie podpunkty powinny być dla nas wskazówką przed zrobieniem ostatecznych zakupów świątecznych. Pamiętajmy, aby dobrze zastanowić się nad ilością jedzenia postawioną na wielkanocnym stole oraz nad tym czy na pewno potrzebujemy kilku sałatek i talerzy z wędlinami. Przyzwyczailiśmy się do przepychu świątecznego, ale musimy mieć także gdzieś z tyłu głowy fakt, że w tym roku nie będziemy mieć tylu gości co zawsze.
Mimo starań mam za dużo jedzenia, co robić?
Pamiętajcie, że nawet jeśli poniesie Was świąteczna wena do gotowania i pieczenia - nic nie musi się zmarnować! Część jedzenia można zamrozić (nawet placki można włożyć do zamrażarki - tylko uwaga, do 3 miesięcy), a resztę oddać osobom potrzebującym.
Akcja “Podziel się świątecznym posiłkiem”
Tarnobrzeskie Centrum Wolontariatu już po raz kolejny organizuje akcję “Podziel się świątecznym posiłkiem”. To czego mamy za dużo na stole możemy oddać do Schroniska dla Mężczyzn i Kobiet. Zbiórka żywności odbędzie się w poniedziałek i wtorek (5 i 6 kwietnia) w godzinach 7:00 - 18:00. Istnieje możliwość odbioru jedzenia bezpośrednio z Waszego domu. Szczegóły na plakacie poniżej.