Święta to czas, kiedy chcemy zaskoczyć swoich bliskich nie tylko prezentami, ale także wyjątkowymi potrawami. Często przygotowujemy wtedy o wiele bardziej praco- i czasochłonne dania. Jednym z deserów, który zawsze robi wrażenie na wszystkich zaproszonych gościach, jest sernik na zimno. To doskonała alternatywa dla tradycyjnego ciasta drożdżowego i idealne rozwiązanie dla tych, którzy nie mają piekarnika lub po prostu chcą spróbować czegoś nowego. Dziś pokażemy, jak przygotować świąteczny sernik na zimno jagodami. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Sernik na zimno z jagodami

To przepyszny deser, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Przygotuj go na święta Bożego Narodzenia i zapewnij prawdziwą kulinarną ucztę najbliższym. 

Składniki na sernik na zimno

Przygotowanie tego deseru nie jest skomplikowane, ale wymaga kilku składników. Na szczęście wszystkie są łatwo dostępne. Na Twojej liście zakupów powinny znaleźć się następujące produkty:

  • dwie galaretki o smaku jagód,
  • 90 g cukru,
  • 200 g kruchych ciastek,
  • 80 g masła,
  • 400 g świeżych jagód,
  • 300 g serka homogenizowanego,
  • 250 g mielonego twarogu,
  • 250 ml zimnej śmietanki kremówki 30%,
  • 80 g czekolady Białej E.Wedel.

Przygotowanie sernika na zimno

Przygotowanie sernika na zimno rozpoczynamy od przygotowania spodu. Do blendera dodajemy ciastka i masło, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej masy, przypominającej swoją konsystencją mokry piasek. Wykładamy nią dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i dokładnie uklepujemy. Następnie przygotowujemy galaretkę z cukrem według przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody podaną przez producenta. Tak przygotowaną galaretkę delikatnie studzimy. W międzyczasie umieszczamy w misie blendera jagody i rozdrabniamy przez kilka sekund. Powinny powstać wyraźnie widoczne kawałki owoców, a nie jednolita masa. Tak przygotowane jagody mieszamy z galaretką, a później łączymy z serkiem homogenizowanym i mielonym twarogiem. Na koniec delikatnie przy pomocy szpatułki, dodajemy ubitą śmietankę i wylewamy masę na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do lodówki na minimum trzy godziny.

Wykończenie deseru

Po wyjęciu sernika z lodówki przygotowujemy polewę z białej czekolady. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej razem z olejem i masłem. Następnie oblewamy nią sernik i dekorujemy świeżymi jagodami i liśćmi mięty. Doskonałe ciasto na świąteczny stół gotowe!

Najszybszy sernik na zimno

Jeśli czas Cię goni, a masz do przygotowania jeszcze inne świąteczne smakołyki, możesz zaoszczędzić co najmniej kilkadziesiąt minut, przygotowując naszą ekspresową wersję sernika.

Aby go przyrządzić, będziesz potrzebował serków homogenizowanych albo dobrej jakości twarogu sernikowego z wiaderka. Ser przekładamy do miski i dosładzamy do smaku cukrem pudrem. W osobnej miseczce rozpuszczamy żelatynę lub przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Studzimy do momentu, aż zacznie powoli tężeć, ale jeszcze się nie ścina i dodajemy do masy serowej. Dokładnie mieszamy, aby w serniku nie było grudek. Na tym etapie możesz dorzucić również drobno pokrojone owoce albo bakalie.

Na spodzie swojego ciasta możesz ułożyć herbatniki lub małe biszkopty, ale nie jest to konieczne. Bez spodu sernik będzie równie smaczny. Po wylaniu masy do foremki trzeba odstawić ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc, tak by dobrze stężała. Jeśli masz wystarczająco dużo czasu, kolejnego dnia, tuż przed podaniem, możesz udekorować sernik galaretką, owocami albo bitą śmietaną.

Wersja dla leniwych

W sklepach dostępne są również gotowe mieszanki do przygotowania sernika na zimno. Zwykle wystarczy dodać do nich tylko mleko i śmietankę, na spodzie ułożyć herbatniki lub biszkopty, a górę udekorować owocami lub galaretką. To bardzo dobre rozwiązanie wtedy, gdy zależy Ci na czasie albo po prostu nie czujesz się w kuchni na tyle pewnie, by sięgać po bardziej skomplikowane przepisy.

Inne pomysły na sernik na zimno

Sernik na zimno można przygotować z różnymi dodatkami, zależnie od Waszych indywidualnych preferencji. Prócz jagód warto spróbować także malin, truskawek czy borówek. Owoce dodajemy do masy dokładnie w taki sam sposób jak w powyższym przepisie. Aby urozmaicić strukturę ciasta, możemy także dodać do niego kawałki białej czekolady lub posiekać orzechy. Kolejne ciekawe rozwiązanie to wylanie na górę ciasta tężejącej galaretki w dowolnym smaku.

Sernik na zimno to doskonały pomysł na świąteczny deser. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a efekt z pewnością zadowoli wszystkich domowników. Pamiętajmy jednak, że tak jak w przypadku każdego ciasta, najważniejszy jest czas - sernik na zimno musi dobrze się schłodzić, aby zachować swój kształt i smak.

Zachęcamy do odwiedzenia strony W kuchni z Wedlem po więcej inspiracji i przepisów na smaczne desery.